Fiets- en wandeldag   Seniorennet 2014

Kapelle-op-den-Bos

Naar het fotoalbum van de wandeling.

naar home-pagina website

Naar deelnemerslijst

Een groepshappening voor fietsers en wandelaars, in het bijzonder voor de leden van de mailgroep "Fietsen & wandelen", maar waarop ook vrienden en kennissen zeker welkom zijn.

Wanneer: Dinsdag 23 September 2014

Lokatie: Kapelle-op-den-Bos;  Aan het kanaal Brussel - Willebroe - Schelde in het arrondissement Halle-Vilvoorde; provincie Vlaams-Brabant
Bestaande uit de deelgemeenten: Kapelle-op-den-Bos, Nieuwenrode en Ramsdonk     Oppervlakte: 1525 ha;   9.065 inwoners
 

Samenkomst op het Marktplein (voor diegenen die met de wagen komen is er daar voldoende gratis parking)

Vertrek: van de fietstocht en wandeling om 13:30 u.

Deelneming:  Graag melden met een berichtje op de mailgroep  of via een van de volgende knoppen :   Kuri   of  Fons

Info fietstocht: 

 

Afstand 40,6 km.  Vlak parcours, langs rustige wegen.

Fietsroute:    Begeleiding:    Kuri.   (Marleen)

Voor het plan van het fietstraject:  zie onderaan deze pagina

We vertrekken op de markt naar knooppunt 28 en nemen daar de brug over het kanaal Bussel – Willebroek - Schelde, hetwelk we even later zullen volgen tot knooppunt 29.
Kort nadat we knooppunt 87 hebben aangedaan fietsen we de provincie Antwerpen binnen om via 53 bij 25 terug in Vlaams-Brabant te belanden.
We volgen een kort stukje de baan naar Mechelen om via landelijke wegen de “Pikkerie” en “Zemst-Laar” achtereenvolgens de knooppunten 45 en 17 te bereiken en ongeveer 5km verder aan onze tussenstop “Het Rubenshof” in Eppegem te komen.

 

Eppegem is een deelgemeente van Zemst, dewelke vooral toeristisch bekend is omwille van het Rubenskasteel in Elewijt, maar daar naartoe rijden zou onze rit echter wat te lang maken.
• De oorsprong van het kasteel gaat terug tot 1304 toen het riddergeslacht Wilre een kleine burcht liet bouwen.
• De burcht kreeg haar grote bekendheid toen in 1635 P.P.Rubens het kasteel aankocht en het feodaal slot liet ombouwen tot een kasteel in Vlaamse Renaissancestijl
• Na zijn dood bleef de tweede echtgenote, Helena Fourment, op het kasteel wonen.
• In 1792 werd het kasteel nog omgebouwd tot staatsgevangenis.
• Het kasteel is nu in privé-bezit en is niet open voor publiek. Wel kan het afgehuurd worden voor feesten en seminaries.

We verlaten Eppegem om bij knooppunt 18, de "Zenne" te volgen naar 33.
De Zenne, die aan het "Zennegat" in Heindonk samen met de Leuvense vaart in de Dijle uitmondt om zo via de Rupel tegenover Rupelmonde in de Schelde te komen,; was in vroegere tijden de afvoerriool van Brussel en dat was toen ook goed te ruiken vooral bij hoog water. Aangezien er geen enkel sas is tussen de Schelde en de binnenrivieren, Nete, Dijle en Zenne zien we hier ook tweemal per etmaal hoog- en laag tij. Vandaag de dag, dankzij de doorgevoerde saneringen is dat weer een propere rivier en speelt de reuk geen parten meer.

Bij knooppunt 33 moeten we, omwille van een tot eind Oktober gesloten brug, van de knooppuntenroute afwijken en via het fietspad naast een drukke industrieweg na 3 ronde punten, bij de “Verbrandde brug” het Kanaal over te steken om even later knooppunt 33 te bereiken.

Vanaf hier kiezen we opnieuw voor rustige landelijke wegen en volgen we een tijdje de Maalbeek om in Grimbergen in de “Veldkant” bij de “Tommemolen” uit te komen.
Onderweg naar knooppunt 43 wijken we ook even van de knooppuntenroute af om ongeveer 1 km hobbelige kasseiweg te vermijden.
Op de weg naar knooppunt 35 fietsen we in de Grimbergse “Rijkenhoek” door de “Wezelstraat” waar riante villa’s ons toelachen.
We laten de dorpskom van Beigem letterlijk links liggen om even later een molshoop; een klimmetje van 300m lang met een gemiddelde stijging van ongeveer 1,5 % (= 1,5 m stijgen over 100m); te overwinnen.
Via knooppunt 34 belanden we terug in Kapelle-op-den-Bos (deelgemeente Nieuwenrode), waar we nogmaals even langs het kanaal fietsen om ong. 2 km verder onze eindmeet op de markt te bereiken.

 

Info wandeling:

Afstand ong. 9 km. Parcours is volledig vlak.
Drankstop na 6.5 km in café "Bij den Bels in Ramsdonk"    Voor wie de 9 km te lang zou zijn kan vanaf hier de bus te nemen naar het station en vandaar terug naar het marktplein gaan.

 

Wandelparcours:      Begeleiding:    Fons      

Voor het plan van het wandelparcours:  zie onderaan deze pagina

We verlaten het marktplein, aanvankelijk door enkele dorpsstraten om na 1,5 km te kiezen voor een landweg die ons even verder bij het bruggetje over de Bosbeek brengt.
Vanaf hier gaan we letterlijk “den boer op” en vervolgen we onze weg tussen weilanden en akkers. Na ong. 3 km flirten we wat met grens van de provincie Antwerpen. We zetten onze weg verder tussen de maïsvelden en negeren het onvriendelijke motoren geronk van de voorbij razende auto’s op de A12.

Bij het restaurant “Hof ter molen” keren we de snelweg onze rug toe en krijgen uitzicht op de landerijen en het domein van het 17de eeuwse “kasteel van Houtem” dat tot voor enkele jaren nog bewoond werd door de 103-jarige barones, echtgenote van wijlen Baron De Meester. Na haar overlijden kwam het kasteel en de omringende domeinen in privé handen. Die er ongeveer 1,9 miljoen euro voor neertelde met het gevolg dat de mooie beukendreef en de inrijpoort niet meer toegankelijk zijn voor het publiek.
We wandelen rond het domein, genieten hier van het landschap en de rust, waarna we uitzicht krijgen  op de St. Martinus kerk en de dorpskom van Ramsdonk met de geklasseerde pastorij.

Na een bezoek aan de thans 102 jaar oude Lourdesgrot komt onze drinkstop in het plaatselijk café “Bij den Bels” in het zicht.
Diegenen, voor wie de tot hier reeds afgelegde 6,5 km genoeg was, kunnen  hier eventueel de bus nemen naar het station en vandaar terug naar het marktplein stappen. (Er is een bus om 15u16’ en om 16u16’)
Met diegenen die nog enkele kilometers aan kunnen proberen we nog enkele landerijen aan te doen om uiteindelijk rond 16u30’ het marktplein terug te vinden.
 

Bereikbaarheid met openbaar vervoer
Voor wie met het openbaar vervoer komt is het NMBS-station (op 300m van de markt) bereikbaar:
Met de trein : (Seniorenbiljet Heen en terug 6,00 €)

-
vanaf Oostende via Brugge, en vanaf De Panne met indien nodig een overstap in Gent St Pieters op de lijn L561 richting Mechelen. De trein van 12u25 vanuit   Gent stopt in Kapelle op den Bos om 13u20.
- Vanuit Mechelen (lijn L584) de trein van 12u33 dewelke stopt in Kapelle op den Bos om 12u44
-Met de autobus: (DE LIJN)
Lijn 288 Mechelen-Londerzeel
- Vanuit Mechelen aan het NMBS station, Autobusperron 14 (Bus van 12u20 stopt om 12u50 aan het station in Kapelle op den Bos).
- Vanuit Londerzeel aan het NMBS-station (Bus van 13u09 stopt om 13u23 aan het NMBS station in Kapelle op den Bos)
Lijn 260 Brussel Noord - Puurs
- Vanuit Brussel-Noord (De bussen van 11u39 of 12u39 stoppen in Kapelle op den Bos respectievelijk om 12u33 of 13u33.
- Vanuit Puurs ( De bussen van 11u48 of 12u43 stoppen in Kapelle op den Bos respectievelijk om 12u37 of 13u26.

 

Wandel- en fietsparcours vanaf het Station naar de Markt.

Plannetje onderaan deze pagina

De rijbaan oversteken op het zebrapad.  Rechtdoor door de onderdoorgang onder de appartementen en dan 300m rechtdoor tot op het marktplein.

Plan fietstraject Plan wandelroute Van station NMBS
naar het Marktplein
Om de plannetjes te vergroten: Rechts klikken op het plannetje en kies "Afbeelding openen in nieuw venster of nieuw tabblad
Voor Google Chrome: daarna bovenaan op het nieuw geopende tabblad klikken
    

met toelating NGI)      

 Deelnemerslijst:   update: 22/09/2014

Fietsen Wandelen
- Kuri & echtgenoot 2 Mailgroepleden  
- Veralu 1 - Fons 1
- Ria Vanbaelen 1 - Belladonna 1
- Henny Hoppenbrouwers en Lambert Stygers 2 - Esther 1
- André en Edith Storme 2 - Paula Roosen 1

- Robi01 & echtgenote

2 - Magda Cumps (Maaike) 1
- Geolyta ????   - Geolyta ???? 1
- Josephine 1    
    Wandelvrienden  
-   - Lydia De Bloch & Andre 2
   

- Henri & Louisa De Merechy

2
   

- Monika Baetens

1

 

 

- Harry en Lia 2
    - Greta 1
    - Paul & Chris Blauwens 2
    - Lut Behiels 1
       
       
       

 

Naar boven.