Een dagwandeling in de regio van acht eeuwenoude nederzettingen (De Klijte, Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wijtschate en Wulvergem) die samen de gemeente Heuvelland vormen. Deze dorpen hebben zich neergevleid tussen de heuvels, in een brede boog ten zuiden van Ieper. Wandelaars kunnen zich verwachten aan stevige hellingen, prachtige holle wegen, snippers bos en weidse vergezichten. Tal van monumenten en littekens in het landschap herinneren er aan de Eerste Wereldoorlog.

Voor het verslag en enkele reacties : Klik hier. Voor de foto's: klik hier

     

Wanneer:  Zaterdag 1 Mei 2010        - Samenkomst op de parking aan de kerk van Loker  (foto boven)   

          Deelnemers
    
(update:19/04/2010                      
 - Fons & Mieke
 - Nicole Vercammen
 - Christine Mahieu
 - Lydia, Monica & Fran
 - Etienne Allegaert & Rosa         Creupelandt.
 - Bob Verstappen.
 - Gilbert Seye
 - Noel & Brigitte en José.
 -
 -
 -

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 

            - Vertrek wandeling om 9u30'.

Wandelinfo:

Wandelafstand:  Totaal:  19,5 km.  ( Voormiddag ong. 7 km.  Namiddag: ong. 12,5 km.)                                                                

Moeilijkheidsgraad:
Golvend parcours, met verharde en onverharde boswegen, veld- en asfaltwegen. 
Voormiddag,  110 m. stijgen en 145 m. dalen.   Namiddag: 270 m. stijgen  en 235m dalen.
Gezien het parcours, zijn hoge stapschoenen ten zeerste aan te raden.

Middagpique-nique.
Zoals hiervoor reeds geschreven, kunnen we onze meegebrachte boterhammekens verorberen, bij goed weder op het terras en anders binnen in café - snack " 't Hommelken",  Polenlaan 10, in  8956 Kemmel ( aan het plein "Den Dries", zie plannetje hierna.) Hier is zelfgemaakte dagsoep te verkrijgen.

Afspraken:
- Samenkomst op de parking aan de kerk in Loker.
- Vertrek wandeling om 9u30'.

Wie aan deze wandeltocht wil deelnemen, is uiteraard hartelijk welkom.  Deelnemen is volledig gratis.

We zouden het wel op prijs stellen dat diegenen die willen meestappen mij dit melden met een mailtje, kwestie van te weten wie we mogen verwachten.

 

Plan van de wandeling:   ( Met toelating NGI )  www.ngi.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autoroute naar Loker.

Vanaf de verkeerswisselaar E40 (Brussel- Oostende) met de E17 Antwerpen- Kortrijk)

Komende van Antwerpen, Brussel of Gent,  via de E17 naar Kortrijk tot aan de afrit (verkeerswisselaar) voor de A17, richting  Roeselare en Brugge.

Volg richting Roeselare en Brugge ong 5 km.  tot afrit nr. 2 richting Ieper. (A19)

Op de A19 (richting Ieper) ong. 6,5 km. tot afrit 2a. (ong. 2 km. voorbij afrit 2) en verlaat hier de autostrade, richting Wervik en Komen tot de afrit Waasten (Warneton). (Is ong 13 km. vanaf de afrit 2a)

Op ’t einde van de afrit naar rechts (richting  Ieper)  en ong. 1,3 km. verder naar links, richting  Mesen. Door Mesen naar Wulvergem en juist voorbij de kerk daar, rechtdoor naar Dranouter.

In Dranouter, aan de kerk, (bocht naar rechts), de N322 nog 2 km. rechtdoor blijven volgen tot in Loker.

 

Verslag van deze wandeldag.

Zaterdag 1 Mei 2010.

Na de overheerlijke wandel- en fietsdagen tijdens de voorbije week waren de voorspellingen voor het weekend heel wat minder. "Meestal regen met af en toe een opklaring" had "Sabinneke" gezegd. Gelukkig viel het veel beter mee dan verwacht, alleszins wat het weer betrof. Met veel goede moed en 2 uur rijden voor de boeg, dus richting Loker, waar we afgesproken hadden om samen te komen.

 In Kemmel aangekomen, langswaar ik naar Loker wou rijden, een eerste obstakel. Alles lag daar opgebroken en dus geen doorkomen aan. Met een oogopslag op de kaart, vlug een omwegje gevonden om de perikelen te omzeilen en ja we geraakten op de baan richting Loker.

Maar dat was weer buiten de waard gerekend want na enkele honderden meters kondigde het volgende obstakel zich aan. Tot onze verwondering een nadarbarreel en bord met verboden doorgang. De baan was er volledig afgesloten omwille van een passage van de rally van de Monteberg.

Dan maar weer terug van waar we kwamen en uiteindelijk via de baan naar Poperingen toch nog tijdig aan de kerk in Loker geraakt. Niettegenstaande ik een tiental deelnemers verwachtte was er daar nog niemand te bespeuren. Achteraf bleek dat iedereen door die rally-perikkelen wat had moeten zoeken maar er uiteindelijk wel geraakte.
 

Rond de klok van 9u45' vertrokken we richting Kemmelberg, maar al tijdens de eerste kilometer werden we door een medewerker van het rallygebeuren staande gehouden met de mededeling dat we verder toch niet door konden.
We lieten ons toch niet van de wijs brengen en we waagden het erop om het rallycircuit toch te mogen dwarsen, wat na een vriendelijk verzoek en onder toezicht van de behulpzame plaatselijke circuitbewakers werd toegestaan.
Deze eerste meevaller duurde echter niet lang, want wanneer wat verder ons voorziene wandelparcours, richting de wijngaarden van de Monteberg, over ong. 150 meter samenviel met het rallycircuit, werd verdergaan ons op politiebevel ontzegd. Dan maar een stuk teruggekeerd en een alternatieve weg richting Kemmelberg genomen. Na een tweede maal het rallycircuit te mogen dwarsen kwamen we boven op de Kemmelberg toch terug op onze voorziene voormiddagroute uit, en ook nog tijdig op de afspraak voor de middagstop op Den Dries in Kemmel. We hadden wel enkele mooie paden langs de wijngaard op de Monteberg gemist, maar we hadden toch genoten van een zonnige voormiddag en onvoorstelbare panorama's over het Heuvelland.
 

De namiddag bracht ons geen verdere moeilijkheden. Aanvankelijk terug richting Loker, langs een natuurreservaat naar de Baneberg en vandaar richting Westouter om via het Kotje Pieperbos en de Helleput op de Rodeberg uit te komen. Aan de uitnodiging van een in de zon badend terras konden we niet weerstaan en namen daar dan ook de tijd om enkele rijk van schuim voorziene vloeistoffen naar binnen te werken, al hielden enkelen het ook bij thé of een "witte madam".
 

Omstreeks 17u. stonden we terug aan de kerk in Loker en konden we terugblikken op weer eens een zeer geslaagde wandeldag.
Met dank aan alle deelnemers voor de blijvende interesse en het uitkijken naar de volgende gelegenheid.

Groeten,

Fons

 

Reacties van enkele deelnemers.

Fons,

Bedankt voor de organisatie en natuurlijk heb ik ferm genoten van de zon, de regen, de panorama's, de andere wandelaars en niet te vergeten 'de witte madam'.

Groetjes en tot de volgende keer
Christine.

 

Het was inderdaad een tocht met hindernissen, maar we hebben er toch van genoten. Het volk was goed, de omgeving viel geweldig in de smaak (wat niet van het SAS-bier kan gezegd worden volgens Gilbert ...). De boterhammekes smaakten voortreffelijk in het dorpscafé  waar  je goedkoop zat zou kunnen  geraken. Zo'n terrasje doet altijd deugd : één grote tafel, één familie en Fons  als onze vader. Heel op het laatste hebben we dan toch nog de Picon leren proeven en waarderen. Het afsluitertje was de kers op de Kemmelbergse taart. Nadien zijn we nog met z'n drieën naar Ieper gereden om er de Last Post bij te wonen. Pakkend ! Nog lekker gegeten in de schaduw van de Menenpoort en toen huiswaarts met een tevreden gevoel. Wat een prachtige dag. Heel zeker voor herhaling vatbaar. Fons, ge weet het intussen wel hé ; ge zijt gewoon 'ne krak. Wanneer is de volgende ? 

Brigitte.