Netevallei 2008

Groepswandeling langs de Grote Nete en Kruiskensberg, het land van Pallieter.

Fotoalbum van deze wandeling

Wanneer: Zaterdag 8 maart 2008.
Afstand: 18 km. (Voormiddag 8km. Namiddag 10km.)
Vertrek: 9u30' Op de parking van de sporthal "STAPVELD", Pastorijstraat 62 te 2590 BERLAAR. (Zie plannetje hierna.)
Beschrijving:
- Via de De Beerslaan komen we al vlug uit aan het Rameyenhof, waar we even een kijkje nemen op het riante kasteel en vandaar via een rustige dreef naar de Grote Nete.
Vanaf het bruggetje volgen we de kronkelende rivier stroomopwaarts op de rechteroever tot aan de baan Berlaar - Herenthout. Hier kiezen we voor de linkeroever, nog steeds stroomopwaarts, tot aan het wandelbruggetje aan de taverne 't Schipke.
Via dit bruggetje steken we terug de Nete over en laten de rivier voor een tijdje achter ons liggen.
We maken hier een kleine lus in de omliggende landerijen en komen uit in het door wandelaars druk bezochte gemeentelijk domein "Kruiskensberg" (een oud bedevaartsoord), waar we in de buurt van de kapel uit 1861, onze middagstop houden in café 't Kruiske.

- Na de middag vervolgen we onze weg richting Bevel Heikant. We komen terug uit op de Netedijk en die volgen we nu stroomafwaarts op de rechteroever.
Aan onze rechterkant krijgen we hier zicht op een aantal boerderijen, waarvan enkele de veelzeggende namen hebben meegekregen zoals: "de hemel", "de hel" en " 't vagevuur".
Aan onze linkerkant ontwaren we toren van het kerkje van Gestel en wat verderop tussen de bomen het Gestelhof.
- Vanaf de Netebrug van de baan naar Nijlen en Kessel, hebben we geen ander alternatief dan de grote baan ongeveer 700m. te blijven volgen richting Berlaar, tot aan de Legrellestraat.
Hier maken we nog een ommetje dat ons naar Gestel voert. (Tot aan de gemeentfusies in 1965 was Gestel de kleinste gemeente van de provincie Antwerpen.)
We passeren er langs het oude gemeentehuis met gedenksteen, en het pitoreske Sint Lambertuskerkje, dat door menig jong koppeltje wordt gekozen om er hun eeuwige trouw te beloven.
Op het pleintje voor de kerk vinden we ook nog een typische schandpaal.
Ietwat verder belanden we terug in de De Beersstraat, en vinden we onze wagens terug aan de sporthal.
 

Moeilijkheidsgraad:
Alhoewel deze wandeling meestal vlak is, kan het, vooral op de Netedijken, op enkele plaatsen wel wat slijkerig zijn. Hoge wandelschoenen zijn bijgevolg ten zeerste aan te raden.

Middagpick-nick:
Hiervoor hebben we afgesproken in café " ‘t Kruiske" Kruiskensbaan 3 te 2560 Bevel.
Wie geen eigen pick-nick meebrengt kan hier ook een snack bestellen.

Deelneming melden.
We zouden het wel op prijs stellen dat diegenen die willen meestappen mij dit melden met een mailtje, kwestie van te weten wie we mogen verwachten.
Wie zich aangetrokken voelt om deze wandeltocht mee te maken, is uiteraard hartelijk welkom, en noteert de datum: 8 maart 2008 alvast in zijn agenda.

Wie eventueel enkel in de namiddag wil meestappen, kan zijn wagen parkeren op de ruime parking van café ’t Kruiske. (Na afloop van de wandeling spreken we dan wel af om de wagens die daar staan op te halen)

Men kan ook de wagen parkeren aan de sporthal “stapveld” en vandaar ongeveer 3 km stappen langs de baan naar Herenthout, tot aan het café.

Plan: Wandeltraject.
 

(Met toelating NGI.  www.ngi.be)

 

Autoroute naar Berlaar.
GPS-coördinaten UTM/WGS 84 van de sporthal: 31.5664393 Noord en 31.616676 Oost
- Vanuit Antwerpen:
Via de autostrade A13/E311 tot afrit 19. Volg verder richting Lier en na ongeveer 1,6km links richting Nijlen. In Nijlen, richting Kessel en daar Berlaar volgen. In Berlaar centrum, links. Vóór de kerk, links meevolgen richting Herenthout en na ongeveer 500m Sporthal STAPVELD aan je rechterkant.
Eventueel via de N10 naar Lier. Daar de ring volgen tot de afslag rechts naar Berlaar.

- Vanuit Brussel.
Via de E19 naar Mechelen tot de afrit 9 (Mechelen-Noord). Volg eerst richting centrum en ietwat verder, rechts richting Heist op den Berg. Blijf deze baan volgen tot op het einde en sla daar links af, richting Lier, O.L.Vrouw Waver en Katelijne Waver. Deze baan blijven volgen en na 4,2km aan de verkeerslichten links richting Koninghooikt en Berlaar. In Koningshooikt, links en na 200m rechts naar Berlaar. Op het kruispunt met de N10 (rond punt), rechtdoor. Na 2,4km spoorwegovergang en nog 1,6 km verder rechtdoor tot de kerk van Berlaar.
Vóór de kerk, links meevolgen richting Herenthout en na ongeveer 500m Sporthal STAPVELD aan je rechterkant.

- Vanuit Hasselt.
Via de A13/E311 richting Antwerpen tot de afrit: 21. Volg verder richting Herenthout en Berlaar. Ongeveer 500m vóór de kerk van Berlaar, sporthal STAPVELD aan je linkerkant.

Detailkaartje van Berlaar.

Met de Trein: op zaterdag 8 maart 2008.
Vanaf het station in Berlaar, is het ongeveer 1,5km stappen tot aan de kerk en nog 500m verder richting Herenthout tot de sporthal "STAPVELD".
Dienstregelingen:
- Vanuit Antwerpen:

Station                  

Aankomst

Vertrek   

Lijn   

Opmerkingen                        

Antwerpen centraal

 

7:56

L2857

Richting Leuven.
Berlaar

8:20

 

 

 


- Vanuit Brussel en Leuven:

Station                  

Aankomst

Vertrek   

Lijn   

Opmerkingen                        

Brussel zuid

 

7:30

IC1506

Richting Genk.
Brussel noord

7:37

7:39

 

 
Leuven

7:58

 

   

Overstappen

       
Leuven

 

8:05

L2879

Richting Antwerpen centraal
Berlaar

8:40