Voerstreek 2007

Wandeldag: Voerstreek 28 April 2007

Fotoalbum van deze wandeling.

Wandelinfo:
Een groepswandeldag voor de mailgroep "Wandelen en Fietsen" van Seniorennet in de prachtig golvende regio van de Voerstreek.
Een idyllische streek met prachtige heuvels, pittoreske weilanden, holle wegen, vierkantshoeven, smaakvolle werkmanshuisjes, kapelletjes, charmante kastelen ... Een droom voor elke bezoeker. Hier kan je nog ongestoord genieten van de omgeving en ben je alleen met de wereld. Een wereld die alleen uit de Voerstreek zelf lijkt te bestaan en onaangetast is door de omgeving.
Wandelafstand: ong 16 Ó 18 km.
Vertrek om 9u30, aan de kerk van Teuven.
Vanuit Teuven wandelen we langs de "boerengolf" richting het Veursbos en via het boerderijtje en autentiek winkeltje van "Jetje" waar we eventueel het "Voerens drupke" (Sleedoornjenever 22░) kunnen proeven. (kost 1,5 euro/pers.), komen we in Veurs waar we nog autentieke vakwerkhuizen aantreffen.
We wandelen verder langs of door het "Vrouwenbos" naar St. Pieters-voeren, bekend om zijn "Commanderie".
In de gasterij "De Commanderie" bij Pauline, zijn we welkom voor het aanspreken van ons lunchpakket.
Nadat de hongerigen en dorstigen zijn voldaan trekken we verder langs de Commanderie tussen de weilanden en voorbij het hotel "De Cantarel" en een holle weg met dassenburchten naar St. Maartens-voeren, waar we onder de majestatische bogen van de spoorweg naar Aken doorgaan.
Van hieruit gaat het noordwaarts naar de Nederlandse grens, waar we de grensweg volgen naar Ulvend en verder via "Op-de-Eyken" naar De Planck, waar we in "Het Boerenhof" eventueel onze keel nog eens kunnen nat maken.
Indien er nog voldoende tijd rest, trekken we hier Nederland binnen en maken we een ommetje om via Slenaken terug naar Teuven te gaan.

Moeilijkheidsgraad:
Golvend parcours, met zowel asfaltwegen, en onverharde veld- en boswegen.

Middagpique-nique.
Zoals hiervoor reeds geschreven, kunnen we onze meegebrachte boterhammekens verorberen, bij goed weder op het terras en anders binnen in de gelagzaal van de Gasterij De Commanderie in St. Pieters-voeren. Hier wordt wel verwacht dat er iets gedronken wordt.
Eventueel kan hier ook een snack, koude schotel of soep besteld worden.

Afspraken:
- Samenkomst aan de hoofdingang van de kerk van Teuven om 9u15'.
- Wagens kunnen geparkeerd worden in de doodlopende straat recht voor de Kerk.
- Vertrek wandeling om 9u30'.

Wandeltraject: 

(Met toelating NGI.  www.ngi.be)
 

Wie aan deze wandeltocht wil deelnemen, is uiteraard hartelijk welkom, en noteert de datum "28 April 2007 " alvast in zijn agenda.
We zouden het wel op prijs stellen dat diegenen die willen meestappen mij dit melden met een mailtje, kwestie van te weten wie we mogen verwachten.


Reisweg naar Teuven met de wagen:

Vanuit Antwerpen via A13/E313 of van uit Gent en Brussel via de A3/E40 naar Luik en daar richting Aken volgen.
Vanaf Luik (brug over de Maas) zijn er twee mogelijkheden, ofwel via VisÚ ofwel via Battice.
1. Via VisÚ.
Op de brug over de Maas in Luik rechts houden en de autostrade naar Maastricht volgen. In VisÚ deze autostrade verlaten aan de uitrit "Moelingen" (Moulons). Verder de wegwijzers "Voeren" (Fourons) volgen en via s'Gravenvoeren naar St Maartens-voeren. (Mogelijk is er in 's-Gravenvoeren een kleine omleiding wegens wegenwerken aan het kerkplein)
In St. Maartensvoeren rechts onder de spoorweg en onmiddelijk links (richting Veurs) tot het eerste kruispunt.
Daar links naar De Planck. In De Planck, rechts en ong. 400 m. verder links naar Teuven. Op 't einde van deze baan rechts naar de kerk van Teuven.

2. Via Battice.
Op de brug over de Maas in Luik rechtdoor richting Aken, tot de uitrit Battice en Verviers. Volg hier de wegwijzers naar Battice en Aubel. Deze baan blijven volgen, richting "La Planck". In Aubel, links aanhouden richting "La Planck" en steeds rechtdoor tot de tweede wegwijzer naar Teuven. Hier rechts en op 't einde van deze baan terug rechts naar de kerk van Teuven.

Met de trein:
Met de trein spoort men vanuit Antwerpen, Gent of Brussel naar Luik Guillemins. Vanuit Luik neemt men de trein naar Wezet (VisÚ) Aan het station van VisÚ is een halte van de lijnbus Tongeren-VisÚ- Remersdaal.
Op weekdagen is er een bus om het uur. In het week-end is er maar om de twee uur een bus.
Aangezien de eerste bus op zaterdag niet op tijd in Teuven is, voorzien we dat we de deelnemers die met de trein tot VisÚ komen, aan het station in VisÚ afhalen en hen naar Teuven brengen.
Aan diegenen die voorzien om met de trein te komen, wordt gevraagd om dat zou spoedig mogelijk te melden via mijn e-mailadres, om te weten voor hoeveel personen we deze afhaling moeten voorzien.
Na de wandeling kunnen deze personen dan ook terug tot VisÚ meerijden.

Mogelijke treinverbindingen naar Luik Guillemins:
Vanuit Antwerpen-Centraal:
1. Vertrek Antwerpen Centraal: 5u40' naar Brussel Noord: Aankomst 6u16'.
Daar de trein nemen naar Luik Guillemins via Leuven. Vertrek in Brussel Noord: 6u37'; aankomst in Luik om 7u56'.

2. Vertrek Antwerpen Centraal: 6u04'' naar Brussel Noord: Aankomst 6u45'.
Daar de trein nemen naar Luik Guillemins via Leuven. Vertrek in Brussel Noord: 7u06'; aankomst in Luik om 7u50'.(Op deze trein naar Luik is de voorafgaande reservatie verplicht)

3. Vertrek Antwerpen Centraal: 6u23'' naar Mechelen: aankomst om 6u54'
Vertrek Antwerpen Centraal: 6u40'' naar Mechelen: aankomst om 6u57'
In Mechelen overstappen naar Leuven. Vertrek in Mechelen 7u00' Aankomst in Leuven: 7u25'
In Leuven overstappen op de trein naar Luik Guillemins. Vertrek in Leuven 7u27'; Aankomst in Luik: 8u02'

Vanuit Brussel Noord.
Zie de uurregeling hierboven onder 1. en 2.

Vanuit Mechelen of Leuven.
Zie de uurregeling hierboven onder 1. en 2. en 3.

Treinverbinding vanuit Luik Guillemins naar VisÚ:
Vertrek in Luik: 8u18'; Aankomst in VisÚ: 8u35'.

Als de treinreizigers om 8u40' in VisÚ afgehaald worden, kunnen deze nog op tijd in Teuven zijn. (De autorit van VisÚ naar Teuven is 16 km. en duurt ong. 20 Ó 25 min.)