Zoersel 2008

Dagwandeling in Zoersel op zaterdag 15 november 2008

[ Naar lijst van de deelnemers ]                             [ Naar het fotoalbum van de wandeling ]

Zoersel, een Kempense gemeente gelegen in het hart van de provincie Antwerpen, bestaat sinds de fusie uit drie oude woonkernen: Halle, Sint-Antonius en Zoersel. Het is gelegen in een gordel van smaragdgroene bossen, elk met een rijk verleden. Het is een stille groene oase met talrijke landschappelijke rijkdommen. Zoersel en omgeving zijn synoniem voor dennenbossen, groen, open vlakten, stilte, rust en zuivere lucht.

In Zoersel staat heel veel in het licht van de "Lindeboom" Een boom die 800 jaar oud werd en waarin na het afsterven door twee kunstenaars, Pol Van Esbroek en Mariette Coppens, de geschiedenis van Zoersel werd gebeeldhouwd.

Wandelinfo: Afstand: Totaal: ong 20,5 km.  Voormiddag 8,5 km  Namiddag: 12 km.

In de voormiddag wandelen we in de regio tussen Zoersel dorp en het vliegveld van Wechelderzande. Het vliegveld zelf,is nog steeds militair domein, maar wordt momenteel gebruikt voor zweefvliegers. Via de gehuchtjes Brulen, en Zalfen, waar in januari nog steeds een St. Antoniusbegankenis en Zalfenkermis (een Breugeliaans feest) plaats vindt. De St. Antonius kapel ligt er verscholen in een dennenbos en werd daar in 1626 opgericht tegen de "haestige sieckte" (de pest). Vanaf hier krijgen we een brede landelijke aardeweg onder onze voeten voor ong. 2,6 km. ((We hebben hier geen andere keuze dan deze te volgen, aangezien praktisch alle andere veld en boswegen afgesloten zijn voor wildbeheer.) We komen uit aan het kapelletje van de Zalfense heide en hebben daar even een zicht op de startbaan van het vliegveld. Via Einhoven en Maai zoeken we terug de kerk van Zoersel op waar we in de taverne "Lindehoeve" onze middagpick-nique aanspreken.

Daar waar we in de voormiddag meestal op asfaltweg liepen, wordt het voor de namiddag totaal anders. Via een plaatselijke kerkweg en het kerkhof trekken we naar het 800 ha. grootte Zoerselbos. Dit bos is een van de oudste in de Antwerpse Kempen. Het was een geschenk van de Hertog van Brabant in 1233 aan de monnikken van St. Bernardus met de voorwaarde dat het nooit mocht gerooid worden. Vooraan in dit bos komen we aan  "het Zoerselhof"  (de vroegere "Refugie van St. Bernardus" en afhankelijk van de grote Bernardus-abdij van Hemiksem)  Dit verklaard waarom dit bos thans ook nog wordt genoemd als "het donkere bos van de abdij van Hemiksem" Via de Torendreef en de achterkant van het Zoerselhof komen we in Monnikkenheide, een ruimtelijk en vrij uitgestrekt domein met woongelegenheid voor mentaal gehandicapten.

Via rustige en brede bospaden wandelen we verder richting Schriekbos,  de Hooidonkse beemden en Hooidonkeinde naar het "boshuisje", een taverne/restaurant verscholen midden in het groen. Het was hier dat Concience zijn inspiratie vond voor "De Loteling" een weerwolf en de bende van het Zoerselbos.

We zetten onze wandeling verder, in het zuidelijke deel van dit bos, (de Kretse beemden) waar de paden wat smaller worden en het bos nog wat donkerder.

Uiteindelijk bereiken we terug de voorkant van het "Zoerselhof". We bewonderen even de riante inrijlaan,  en via de Torendreef komen we terug in de bewoonde wereld, waar in de Lindehoeve wellicht nog een frisse pint wacht.

 

Samenkomst en vertrek: Op de parking Kermisplein en inrit "Chiro Waks Zoersel"  (zie detailplannetje hierna.)             Vertrek wandeling: 9u30'  Wie alleen in de namiddag wil meewandelen  komt tegen 13.00u. naar de Lindehoeve.

Moeilijkheidsgraad: Meestal vlakke wegen met afwisseling van asfalt, aardewegen en veldwegen.

Goede wandelschoenen aangeraden

Middagpique-nique mee te brengen. De middagpauze is voorzien in de taverne " Lindehoeve" Kerkstraat 2.           Mogelijkheid om soep en/of snack te bestellen.

Deelneming melden:

Om te weten wie we mogen verwachten, zouden we het ten zeerste op prijs stellen dat wie wil deelnemen dit via een mailtje meldt.
Wie met de wagen komt en met anderen wil afspreken om samen te rijden kan dat ook best meedelen.

Wandeltraject.

(Met toelating NGI.  www.ngi.be)

Autoroute naar Zoersel.

Parking "Kermisplein" en inrit "Chiro Waks Zoersel"

Vanuit Brussel via de A12 of de E19 en vanuit Gent via de E17 naar Antwerpen. Op de ring, (Antwerpen oost) volg richting Hasselt (E313) en 11 km. verder de E34 richting Turnhout. Verlaat deze autostrade na 9,5 km aan afrit nr.20 en aan de twee volgende ronde punten richting Malle.  Na ong. 2,8 km. juist voorbij de kerk van Zoersel, links en 160 m. verder rechts naar de parking.

Vanuit de richting Hasselt, neem de E313 richting Antwerpen tot de afrit nr.19 (Massenhoven). Op 't einde van de afrit rechts richting Zandhoven en deze baan ong. 9,8 km. blijven volgen tot aan de kerk in Zoersel. Juist voorbij de kerk van Zoersel, links en 160 m. verder rechts naar de parking.

 

Openbaar vervoer: De Lijn.

Vanaf Antwerpen centraal perron 1, neem de bus nr. 417 (richting Turnhout via de E34)  naar de halte Zoersel dorp, en wandel ong. 10 min. richting kerk. (twee straten verder is de "kerkstraat" en daarin de eerste rechts is "Kermisplein".

Vertrek: Antwerpen centraal: Autobusperron 1:  8u41.

Aankomst: Zoersel dorp:  9u08.

Deelnemers: (laatst bijgewerkt: 13/11/2008)

Om via e-mail kontakt op te nemen voor eventuele carpooling klik op de naam.

  Voormiddag Namiddag
- Fons 1 1
- Marieke & Frans  (de fietsgenieters.) 2 2

- Denise & Irène.

2 2

- Mieke.

1 1

- Jeanine.

1 1

- Brigitte & Noël
- Josée

3 3
- Hedwig.   (Carpooling mogelijk: Regio Brussel) 1 1

- Rosie.

1 1

- Lia & Harry.

2 2

- Jef & Daniëlle. 

    2

- Nicole.

1  

- Anita.

1  

- Hilde & Frank.

2 2

- Linda.

1 1

- Eliane

    1

- Roger & Marie-Rose

2   2
- Frans & Marie Louise 2 2
- Klaar. 1 1
- Lut & Sylvain 2 2
-    
-    
-    

Totaal

26 27

[naar boven]